Een arbeidsongeval zit in een klein hoekje. Je hebt vaak niet meer dan een paar tellen nodig voordat het volledig fout kan gaan. En dat willen we niet. We willen allemaal werken in een veilige werkomgeving. Het aantal ongevallen in de bouw moet omlaag. De bouwsector moet uit die top 3 van meest onveilige sectoren.
Vijf getallen, vijf verhalen
16, 20, 20, 18, 13. Vijf getallen. Elk met een eigen verhaal. Het zijn de verhalen van de dodelijke slachtoffers in de bouw in Nederland. Enkel van de afgelopen vijf jaar. Wie van een afstand naar deze getallen kijkt, zou kunnen zeggen dat het aantal dodelijke slachtoffers is gedaald. En dat de cijfers sinds 2015 niet zo laag is geweest. Dat klopt. Maar wij kijken niet vanaf een afstand. We zien de gezichten die bij de cijfers horen en lezen daarbij de namen van collega’s.
Op de veiligste bouwplaats ooit is nog een wereld te winnen
Laten we vooropstellen dat de bouwplaats waar je morgen naartoe rijdt veiliger is dan ooit tevoren. Technische ontwikkelingen, afspraken en regelgeving missen hun uitwerking niet. Ook jij doet je best om voor jouw collega’s een zo veilig mogelijke werkplek te creëren. Maar de lat ligt hoog en er gaat nog altijd meer mis dan we kunnen en willen accepteren. Het nieuws over zware ongevallen bereikt ons wel. Maar hoe zit het met de bijna-ongevallen? Dat zijn er nog altijd meer dan je denkt. En laten we eerlijk zijn, ook jij hebt vast wel eens zo’n situatie meegemaakt.
Communicatie als onderdeel van de oplossing
Een zwaar of een bijna-ongeval: het aantal ongevallen die in de bouw nog steeds gebeuren zijn getallen om wakker van te liggen. Of het nu gaat om de zware ongevallen of bijna-ongevallen. Elk ongeval is er een te veel. Wie niet leert van de momenten dat het bijna fout ging, blijft risico’s lopen. De regelgeving, technische ontwikkelingen en afspraken zijn niet altijd genoeg om deze ongevallen te voorkomen. Ook communicatie is een belangrijk onderdeel waarmee er nog veel te winnen valt. En die communicatie begint bij jezelf.
Voor elke 30.000 onveilige situaties gebeurt er 1 dodelijk ongeval. Dat is er altijd 1 teveel. Gebaseerd op de IJsbergtheorie van Herbert William Heinrich.
Deze gebaren voorkomen gevaren
Met onder meer de Bouwspraakposter en onze toolbox krijg je concrete handvaten om Bouwspraak toe te passen op de werkvloer. Een set van 27 hand- en armgebaren die jou helpen om te communiceren met collega’s die een andere taal spreken of wanneer er te veel lawaai is om elkaar te kunnen verstaan. En dat is nog niet alles. Via onze social media kanalen houden we je op de hoogte van tips en tricks voor een veiligere bouw. Geloof ons. Dat is echt niet alleen het toepassen van Bouwspraak. Er is zoveel meer!
Jij bent onderdeel van de oplossing
Geloof jij dat de bouwplaats een veiligere plek kan zijn door miscommunicatie op te lossen? Help dan mee! Bespreek Bouwspraak met je collega’s. En bovenal: pas het toe. Laten we samen doen wat nodig is om het aantal ongevallen op de bouw terug te dringen en de bouwplaats voor iedereen veiliger te maken. En te houden.
En nu?
Vind je het interessant om op de hoogte te blijven van Bouwspraak? Benieuwd hoe we de bouwplaats samen tot een veiligere werkplek kunnen maken? Meld je aan voor de nieuwsbrief en volg ons op