Waar je ook werkt: een gezonde werkplek is altijd een must. Dat geldt dus ook voor de bouwplaats. Er zijn allerlei richtlijnen waaraan werkgevers moeten voldoen, bijvoorbeeld vanuit de Arbowet. Wat kun je zelf nog doen om gezondheidsproblemen te voorkomen? We delen onze tips.
Bij ‘gezond werken’ kun je aan verschillende thema’s denken. Nadat je werkgever aan alle verplichting heeft voldaan, geldt eigenlijk voor al die thema’s dat je zelf vooral je gezond verstand moet blijven gebruiken. Ontzettend makkelijk, maar je moet er wel even aan denken. We brengen graag wat punten onder de aandacht.
Voorkom gezondheidsproblemen, gebruik bescherming
In de bouw krijgen veel mensen dezelfde gezondheidsproblemen. Een echte beroepsziekte is bijvoorbeeld lawaaidoofheid. Terwijl dat te voorkomen is als werkgevers aan hun verplichtingen voldoen én als je zelf de persoonlijke beschermingsmiddelen die je hebt ook echt gebruikt. Welke zijn dat ook alweer precies? Daarover vertelt veiligheidsexpert René du Pon meer in een eerder artikel.
Om terug te komen op lawaaidoofheid: de schadelijkheid van geluid wordt nogal eens onderschat, de bekende gele oordopjes zijn bij echte herrie niet voldoende. Kies dus voor goede bescherming.
Je ziet ze steeds meer op de bouwplaats: onze handige Bouwspraak-borden die waarschuwen voor (gezondheids)risico’s. In een oogopslag is duidelijk wat ze precies betekenen. Wijs er ook gerust je collega’s op als zij er een over het hoofd zien. Want als iemand ‘even snel’ iets wil pakken op een gevaarlijke plek, is dat een slecht idee en daar mag je wat van mag zeggen. Want door snelheid gebeuren de meeste ongelukken, waar je jouw collega natuurlijk voor wilt behoeden.
7 handvatten voor tillen en sjouwen
Lawaaidoofheid is een beroepsziekte die we eerder al noemden. Er zijn er nog een paar, die vooral te maken hebben met sjouwen en tillen. Werkgevers moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat hun mensen zichzelf niet overbelasten. Maar neem ook het heft in eigen hand. Zeven dingen die je zelf kunt doen:
- Hou de last zo dicht mogelijk tegen je lichaam, voorkom dat je ver moet reiken.
- Til niet te zwaar, vraag collega’s om hulp bij zware en grote voorwerpen.
- Buk en til niet onnodig, gebruik hulpmiddelen.
- Leg zware materialen en gereedschappen waar mogelijk niet op de grond maar op werkhoogte neer.
- Til niet met verdraaide rug, ga recht voor de last staan en laat je voeten het draaiwerk doen.
- Zorg dat je lichaam fit blijft.
- Til rustig en hou je rug zo veel mogelijk recht.
Durf te waarschuwen, maak jezelf verstaanbaar
Even terug naar persoonlijke beschermingsmiddelen. Hoe maak je iemand eigenlijk duidelijk dat gehoorbescherming nodig is op de bouwplaats, als je stem niet boven het geluid uitkomt? Bouwspraak heeft voor zulke situaties een aantal eenvoudige gebaren waarmee je ook bij herrie en taalverschillen kunt communiceren. Zo kun je collega’s altijd waarschuwen en maak je van de bouwplaats een veiliger werkplek.