Met de Bewust Veilig-dag achter de rug staat het thema ‘veiligheid’ momenteel volop in de belangstelling. Zo kondigde de Arbeidsinspectie aan extra te gaan controleren op de veiligheid van rolsteigers. En maakte dezelfde inspectie bekend dat inspecteurs het werk bij stratenmakers direct mogen stilleggen als de regels rondom fysieke belasting worden geschonden. Veel redenen dus om de veiligheid op de werkvloer onder de loep te nemen.
Een veilige projectlocatie begint bij jezelf. Als je zelf de regels goed naleeft, is er weinig aan de hand. Maar doet je collega dat ook? Of lapt hij de regels aan zijn laars? Om van de bouwplaats een echt veilige plek te maken, moet je wel allemaal dezelfde taal spreken. Doordat er veel mensen werkzaam zijn op de bouwplaats, verandert de werksituatie continu. En soms zelfs per dag. Daarom is het goed om onderstaande drie tips van François Labout toe te passen, die als leermeestertrainer bij Volandis werkt. Je kunt ze vandaag al toepassen. Waar wacht je nog op?
1. Ga aan de slag met posters en video’s
“Mondelinge communicatie is goed, maar vaklieden zijn juist beeldend ingesteld. Bepaalde regels of maatregelen kun je daarom beter in beeld laten zien. Denk hierbij aan herkenbare gevaren of veelvoorkomende fouten op de werkvloer. Hang wat Bouwspraakposters op door heel het gebouw of toon een veiligheidsvideo op de narrowcasting van je organisatie.”
2. Houd het herkenbaar
“Stel dat je aan de slag gaat met posters of video’s over veiligheid, dan is het goed om beeld te kiezen dat herkenbaar is voor je collega’s. Werkt je bedrijf met gele helmen? Dan brengt een veiligheidsposter met dezelfde kleur helm de boodschap effectiever over dan een andere kleur.”
3. Blijf herhalen
“Herhaling is belangrijk. Eenmalig iets uitleggen of laten zien blijft natuurlijk minder goed hangen. Door bijvoorbeeld regelmatig een instructievideo te laten zien, zet je een eerste stap richting een veilige werkomgeving.”
Download de Bouwspraak-toolbox
Hulp nodig om de veiligheid en zichtbaarheid te vergroten? Hier download je een handige toolbox om jouw organisatie Bouwspraak-proof te maken. Deze toolbox is bedoeld om de veiligheid van jouw organisatie te vergroten. Je vindt er informatie over wet- en regelgeving, de Bouwspraak-gebaren en andere nuttige informatie. Aan de slag dus!