Hulp bij bouwongevallen: dit kun je zelf doen

Wat doe je als je een ongeval ziet gebeuren op de bouwplaats? En: wat moet je doen als je ziet dat er bijna een ongeluk gebeurt? Onze veiligheidsexpert deelt hoe je eenvoudig iemand vraagt 112 te bellen. En laat zien hoe je iemand waarschuwt bij gevaar.

Volgens de Inspecties SZW (van het gelijknamige ministerie) zijn er nogal wat risico’s verbonden aan werken in de bouw. Vallen van een rolsteiger is één van de meest voorkomende ongevalstypen. Wat verder vaak voorkomt: geraakt worden door een voorwerp of voertuig, blootstelling aan kankerverwekkende stoffen en fysieke overbelasting.

Een simpel gebaar: bel 112

Je kunt je een voorstelling maken van het letsel dat daarbij komt kijken. Reden genoeg om snel te reageren als je zélf iets ziet misgaan. Laat iemand anders 112 bellen, dan kun jij zelf bij het slachtoffer blijven. Hoe pak je dat aan op een lawaaiige bouwplaats waar niet iedereen dezelfde taal spreekt? Met Bouwspraak hoef je jezelf niet schreeuwend verstaanbaar te maken, maar communiceer je via heel makkelijke gebaren. Een kleine moeite.

Dit zijn de gebaren voor bel ambulance, politie en brandweer:

Ambulance

 

Politie

 

Brandweer

 

Wanneer is iets gevaarlijk?

Als je ook maar een vaag gevoel hebt dat een steiger niet stabiel is, dan is hij dat waarschijnlijk ook niet. Waarschuw iemand die daarop staat dan direct. Anders vraag je je achteraf af: ‘Ik stond er zo dicht op, waarom heb ik niet even gewaarschuwd?’ Juist in zulke situaties is Bouwspraak een uitkomst. Roep ‘he-he-he’ en maak het gebaar voor ‘stap weg’. Grote kans dat je zo een ongeluk voorkomt.

 

Tip: overzichtelijke Bouwspraakposter

Download de handige Bouwspraakposter, zo heb je alle gebaren in één overzicht.

Praktisch stappenplan

Dus: wat kun je doen als je een ongeluk ziet gebeuren of als je ziet dat iets niet veilig is? Het staat allemaal in dit stappenplan.

Checklist: eerste hulp bij bouwongevallen

1. Dreigend ongeluk? Waarschuw het potentiële slachtoffer
2. Ongeluk gebeurd? Check of het slachtoffer reageert
3. Blijf niet staan kijken, kom in actie:

  • Vraag hulp aan iemand met een EHBO-diploma
  • Levensbedreigend ongeluk? Bel 112 of vraag iemand anders 112 te bellen
  • Niemand in de buurt? Verleen alléén in noodsituaties zelf hulp

4. Blijf bij het slachtoffer: vraag wat er gebeurd is en stel gerust

Vragen? We denken graag mee

Ben je benieuwd wat je kunt doen om zelf veiliger te werken of hoe je jouw medewerkers veilig kunt laten werken? Dan staan we voor je klaar! Mail je vragen naar info@bouwspraak.nl. Wij denken graag met je mee!