Natuurlijk wil je als bouwvakker kleerscheuren, ziekenhuisbezoeken of andere gevaarlijke situaties voorkomen. Maar hoe doe je dat precies? René du Pon is een wandelende veiligheidsencyclopedie bij Volandis (de ontwikkelaar van Bouwspraak) en geeft je een aantal veiligheidstips.
1. Check of de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) aanwezig zijn
“Het zou bijna een overbodige tip zijn als niet 100 procent van de bouw persoonlijke beschermingsmiddelen zou gebruiken. Hierbij moet je denken aan een veiligheidsbril, gehoorbescherming, helm, veiligheidsschoenen, handschoenen en nog veel meer andere middelen. Je werkgever is verplicht om deze voor je te regelen en jij bent verplicht om ze te dragen. Ben je zzp’er? Dan hoor je ze zelf te regelen. Helaas worden PBM’s niet altijd gebruikt op de bouwplaats. Dat moet echt naar de 100 procent!”
2. Overschat jezelf niet
“Deze tip is vooral gericht aan de starters in de bouw. Uit ongevallenonderzoek blijkt dat bouwvakkers tot 25 jaar meer ongelukken veroorzaken dan hun collega’s tussen de 25 en 55 jaar. En bij bouwvakkers boven de 55 jaar komen ongelukken veel minder vaak voor. En als het dan wel voorkomt, dan gebeurt het door routinematig werken. Als je jong bent, heb je nog weinig besef van gevaren en risico’s. Als tip voor de senioren in de bouw: neem de jongere collega’s ook in bescherming wanneer dat nodig is. En geef ze handvatten als je ziet dat het veiliger kan.”
3. Durf je werkgever of collega’s aan te spreken op onveilige situaties
“Misschien wil je niet overkomen als een ‘watje’. Toch is veiligheid het allerbelangrijkste. Spreek je daarom uit als iets niet veilig is. Voorheen durfden veel mensen dat niet, omdat bedrijven niet verlegen zaten om personeel. Tegenwoordig is er een tekort aan bouwvakkers, dus je hebt zeker wat te eisen. Zorg dat die ene steiger wordt geregeld, want je hoeft niet onveilig aan een draadje te hangen.”
4. Verdiep je in de Arbeidshygiënische Strategie
“In de Arbeidshygiënische Strategie vind je een hiërarchische opsomming van veiligheidsmaatregelen. Hoe dichter problemen bij de bron voorkomen worden, hoe beter. Zeker de moeite waard om je in te verdiepen. Hierin staat bijvoorbeeld dat je je moet afvragen of hetgeen wat je doet veiliger kan. Kun je bijvoorbeeld de verf die je gebruikt vervangen door een variant die minder schadelijke stoffen bevat?”
5. Haastige spoed is zelden goed
“Misschien wel mijn belangrijkste tip: ga niet gehaast te werk en denk goed na over de veiligheid voordat je een klus uitvoert. En denk aan je familie, die vindt het fijn als jij aan het einde van de dag heelhuids thuiskomt!”
Luister verder naar René
Vond je deze tips van René interessant? Beluister dan ook de Bouwspraak-podcast waarin hij wat meer vertelt over de veiligheid op de bouwplaats: